Azjatycki makaron z warzywami

Jest mi bardzo miło, ponieważ przepis na azjatycki makaron z warzywami publikuję na życzenie Sióstr Automatek 🙂 Pozdrawiam ciepło! Mam nadzieję, że i inni bedą mieli ochotę z niego skorzystać, bo jest niezwykle prosty, a efekt nieproporcjonalnie pyszny!

Do przygotowania tego dania będą potrzebne:

  • jedno opakowanie makaronu ryżowego
  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • mały por
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 2-3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka wedle uznania 🙂
  • szczypiorek
  • pół puszki mleczka kokosowego
Surowe warzywa pocięte w cieniutkie paseczki na azjatycki makaron z warzywami

Pomocny będzie również super hiper ostry nóż [ewentualnie plastry] i wok/patelnia z pokrywką, tarka do skórki limonki, a do podania – pałeczki.

Przygotowanie rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pokrojenia warzyw. Kroimy możliwie jak najcieniej na wąskie paseczki, jak na zdjęciu powyżej. Jest z tym trochę zabawy, ale i satysfakcji – z tak przygotowanymi warzywami będzie się super pracowało na patelni.

Smażenie rozpoczynamy od najważniejszych smaków. Na oliwie z oliwek podsmażamy imbir i czosnek z przyprawami i sosem sojowym. Momentalnie poczujecie tę bombę aromatu! Genialny zapach! Uważajcie tylko żeby nie przypalić czosnku, bo będzie miał gorzki smak.
[Osobiście jestem zakochana w zapachu imbiru. Jeżeli, ktoś ma do polecenia perfumy z wyczuwalną jego nutą to poproszę [koniec offtopu]].

imbir i czosnek smażone na patelni na azjatycki makaron z warzywami

Azjatycki makaron z warzywami – przygotowanie

Tu zaczęłam smażenie na patelni, jednak szybko przerzuciłam się do woka, żeby mieć więcej miejsca na mieszanie całości. No i ważna jest pokrywka.

Po podsmażeniu imbiru i czosnku czas na całą resztę warzyw. Możemy je śmiało wrzucić w tym samym momencie, ponieważ tak idealnie i cienko pokroiliśmy je wcześniej.

warzywa smażone w woku na azjatycki makaron z warzywami

Warzywa mieszamy i podsmażamy, a następnie zmniejszając siłę palnika/indukcji dusimy pod przykryciem. To nie powinno zająć zbyt dużo czasu. Chcemy po prostu, żeby warzywa były miękkie, ale wciąż lekko chrupiące.
Następnie dodajemy startą skórkę z limonki i wyciśnięty z niej sok. To kolejny moment w którym poczujecie genialny aromat! [limonkowe perfumy już mam 😉 ] Nie zapomnijcie wcześniej limonki sparzyć wrzątkiem i porządnie umyć.

W kolejnym kroku dodajemy mleczko kokosowe. Jeżeli stężało Wam w lodówce do stałej konsystencji wystarczy puszkę na chwilę włożyć do kąpieli wodnej.

mleczko kokosowe

Makaron ryżowy, który jest ostatnim elementem dania przygotujcie dokładnie tak, jak napisał producent na opakowaniu. Ugotujcie go osobno, a na koniec wrzućcie do woka i wymieszajcie porządnie, żeby składniki i smaki się dobrze połączyły.

makaron ryżowy

Czas na próbowanie! Zdecydujcie czy potrzebujecie więcej sosu sojowego lub ostrej papryczki. Można tu też śmiało wykorzystać płatki chili, na własną odpowiedzialność oczywiście 🙂

Danie podajemy najlepiej w miseczkach i z pałeczkami, posypane świeżo pokrojonym szczypiorkiemMMMmmMMMMMm. Pysznie!

Gotowe danie makaron azjatycki z warzywami

S M A C Z N E G O

A jeżeli chcecie wiedzieć jak samodzielnie przygotować prawdziwy włoski makaron zapraszam tutaj: http://pomidorowki.pl/domowy-makaron-tagliatelle-wedlug-przepisu-gennaro-contaldo/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *