Pierwszy raz na blogu – DESER! Za to jaki <3 Totalnie nie miałam pojęcia o istnieniu takiego dania jak dutch baby, póki nie zobaczyłam przepisu na Insta Soties @annlepka

Na początku sprawdźmy, co o tym daniu mówi Wikipedia. Znalazłam tylko angielskie źródło;

Dutch baby pancake, sometimes called a German pancake,[1] a Bismarck, or a Dutch puff, is a large American popover.[2]

A Dutch baby pancake is similar to a large Yorkshire pudding.[2] Compared to a typical pancake, a Dutch baby is always baked in the oven, rather than being fried on both sides on the stove top, it is generally thicker than most pancakes, and it contains no chemical leavening ingredients, such as baking powder.

The idea of a Dutch baby pancake may have been derived from the German Pfannkuchen, but the current form originated in the US in the early 1900s.[3][4]

Okazuje się więc, że mimo iż jest to danie kuchni amerykańskiej, to wywodzi się bezpośrednio od naszych bliskich sąsiadów.

Najlepsze w tym daniu jest to, że jest ono jednocześnie dziecinnie proste i niezwykle efektowne. Ja za każdym razem przygotowuję je z nosem przyklejonym do piekarnika 🙂

Składniki na pieczony naleśnik

Do przygotowania porcji dla dwóch osób, albo jednego łasucha, potrzebujesz:
– 3 jajka w temperaturze pokojowej,
– 3/4 szklanki letniego mleka,
– 1/4 szklanki mąki,
– 3 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego,
– szczypta soli,
– opcjonalnie; owoce jakie chcesz lub jakie masz. Ja dodałam mrożone maliny i jagody,
– cukier-puder do posypania.

Surowe ciasto na pieczony naleśnik dutch baby chwilę przed wstawieniem go do piekarnika.

Jak zrobić dutch baby?

Piekarnik nastawiam na temperaturę 220 stopni i wkładam do niego żaroodporne naczynie, może być to również przystosowana do piekarnika, żeliwna patelnia [uwaga na plastikowe rączki!!!].
Wszystkie składniki na ciasto łączymy za pomocą miksera i na końcu dodajemy owoce.
Gdy piekarnik jest już nagrzany, ostrożnie wyciągam gorące naczynie i wlewam ciasto bezpośrednio do niego. Naczynia nie trzeba wcześniej smarować tłuszczem – to kolejna super sprawa w przygotowaniu tego naleśnika.
Wg przepisu dutch baby powinno piec się około 20 minut, ale wiadomo, wszystko zależne jest od piekarnika. U siebie piekę około 14 minut.
Ważne żeby „dziecka” pilnować. Kiedy ciasto wyrośnie jak karpatka, a góra się mocno zarumieni, znaczy że danie gotowe.

Wyrośnięty naleśnik z jagodami pieczony w piekarniku w temperaturze 220 stopni.

Deser z efektem wow

Jeżeli tak jak ja, lubicie fotografować przygotowane przez siebie jedzenie, to przygotujcie sobie aparat jeszcze przed wyciągnięciem dania z piekarnika. Dlaczego? Ponieważ ciasto zaraz po wydobyciu go z temperatury 220 stopni natychmiast opada 🙂


Posypcie całość cukrem-pudrem i… powiedzcie czy Wam smakowało? Ja uwielbiam! 🙂

Zbliżenie na pieczony naleśnik dutch baby z jagodami
Dutch baby z jagodami posypany cukrem pudrem na białym talerzu ze złotym widelcem.