Jeżeli bardzo cenicie sobie swój czas, to będzie to bardzo drogi przepis. Dlaczego tak mówię? Bo zrobienie samemu gnocchi di patate [czyt. niokki] od podstaw, to około 3 h stania w kuchni. Chociaż można też tak jak Gennaro Contaldo – gotować na siedząco 😉

Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.

Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodorofunghipesto.

Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskaniistrozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti.

Wikipedia

Mój gnocchi debiut konsultowałam z Wami na fb

Bondziorno! :)Zastanawiam się nad kolejnym wpisem na bloga. Pomóżcie mi zdecydować.Przepis na domowe GNOCCHI 👍 czy RAVIOLI? <3

Opublikowany przez Pomidorówki na 3 lipca 2017

i w sumie głosów z Facebooka i Instagrama wygrało GNOCCHI. Słowa dotrzymuję i publikuję przepis. Dodam jeszcze, że naszych polskich kopytek również nie robiłam wcześniej.

Składniki potrzebne do przygotowania gnocchi di patate

Składniki na gnocchi ziemniaki mąka żółtka

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki typ 00
  • 2 żółtka swojskich jaj
  • świeżo mielona sól morska i pieprz
  • semolina do podsypania

Akcesoria potrzebne do przygotowania gnocchi di patate

  • praska do ziemniaków (kupiłam w Pepco za 19,99 zł)
  • deseczka do gnocchi (zamówiłam przez internet za 9,99 zł)

deseczka do gnocchi

Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków. Gennaro mówi, że ziemniaki gotujemy bez obierania, tak też zrobiłam. W tym momencie zaczęły się moje mocne obawy – czy moje gnocchi wyjdą z MŁODYCH ziemniaków? Moja Mama zawsze mówi, że są dania ziemniaczane, które udają się tylko ze starych ziemniaków… to chyba placki ziemniaczane? Nie pamiętam.

młode ziemniaki w garnku z wodą

Ziemniaki gotuję 25 min, bo były dość spore. Następnie studzę i przeciskam przez praskę. Uwielbiałam podjadać takie ziemniaki w dzieciństwie.

przeciskanie ziemniaków przez praskę

Następnie dodaję żółtka, mąkę, pieprz i sól. To ostatnie mocno na oko, bo zepsuł mi się młynek 😀

składniki na ciasto na gnocchi w misce przed wymieszaniem

gotowe ciasto na gnocchi

Tak przygotowane, ziemniaczane ciasto na gnocchi di patate po kawałku wałkuję na 1,5 cm wałki i kroję na takie kwadraciki 15 mm x 15 mm.

Formowanie gnocchi di patate krok po kroku

wałkowanie ciasta na gnocchi

krojenie ciasta na gnocchi nożem

wałkowanie kluseczek gnocchi na deseczce

Mniej więcej po 10 „ukulanych” kluskach stwierdziłam, że to w cale nie jest takie łatwe. Ważne aby pamiętać, żeby co chwila podsypywać deseczkę do gnocchi mąką. Inaczej kluska wklei się w rowki. Kluseczki formujemy kciukiem.

gotowe gnocchi przed ugotowaniem

Z kilograma ziemniaków wyszło mi klusek tak dla 4 osób, czyli dla dwóch i Kuby 😀 Gnocchi wrzucam do garnka z gotującą się wodą i wyciągam zaraz po wypłynięciu i ciach na sito. UDAŁY SIĘ!!!! Nie rozgotowały! Sukces!

ugotowane gnocchi

Czas więc na dodatki do gnocchi. Oczywiście korciło mnie, żeby zrobić je klasycznie w sosie pomidorowym, ale nieee… chciałam zrobić coś innego i po swojemu.

Składniki na danie z gnocchi di patate

  • boczek
  • gruszka
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • dużo mielonego pieprzu
  • trochę burbonu
  • czerwona cebula

Czerwona bazylia tylko do ozdoby. Niezwykle urokliwa roślinka!

czerwona bazylia liście w doniczce

Zaczynam od przesmażenia boczku, z czerwoną cebulą i łyżeczką masła.

boczek i czerwona cebula na patelni

Smażony boczek pachnie genialnie, bez dwóch zdań. Dodaję pokrojoną w większą kostkę gruszkę, podsmażam i podlewam całość burbonem. Gdy alkohol wyparuje dodaję świeżą natkę pietruszki, sól i dużo świeżo mielonego, czarnego pieprzu.

przesmażona czerwona cebula z boczkiem i natką pietruszki

Mieszam całość i wysypuję na patelnię włoskie kluseczki. Mieszam całość i nadal nic się nie rozwala, znaczy gnocchi się udały!
gnocchi z dodatkami na patelni

Gotowe danie podaję z niebieskim serem i listkiem czerwonej bazylii.

Gnocchi z boczkiem, czerwoną cebulą, gruszką, natką pietruszki i niebieskim serem

Gnocchi z boczkiem, czerwoną cebulą, gruszką, natką pietruszki i niebieskim serem