Włoska pizza i historia magicznej mąki, z której powstała margherita na cienkim cieście

Historia ta zaczęła się od jednego z pysznych spotkań z Przyjaciółmi, na którym zupełnie niespodziewanie i bez jakiejkolwiek okazji, dostałam w prezencie dwa kilogramy specjalnej mąki, z której powstaje najprawdziwsza włoska pizza!

Postanowiłam więc odwdzięczyć się w czasie rewizyty i upiec pizzę właśnie z niej.  Najbardziej od serca, jak tylko można. Jako że wiedziałam, że mam w dyspozycji 2 kilo najlepszego koksu z neapolitańskiego młyna postanowiłam zrobić pizzę według przepisu Gennaro Contaldo <3

Klasyczna, włoska pizza – przepis Gennaro

Odtworzyłam przepis w 97%, bo… okazało się, że musiałam dodać więcej mąki do ciasta, żeby je dobrze wyrobić. Użyłam 18 g świeżych drożdży zamiast 7 g suchych i jeszcze, piekłam pizzę nie 7, ale jakieś 15 minut. Generalnie do satysfakcjonującego zarumienienia brzegów pizzy i mozzarelli.

Pizza w mojej kuchni w tle okno

włoska pizza z sosem pomidorowym mozzarellą i bazylią

Cienkie ciasto na włoska pizzę ze składnikamiPizza włoska na cienkim cieście

I wiecie co!? Zajarałam się baaardzo, bo pierwszy raz ciasto wyszło mi tak cienkie i tak chrupiące zarazem! W pierwszej wersji typowa classico, italiano Margherita…

Upieczona najlepsza pizza na idealnie cienkim cieście

… a w drugiej, pizza z dodatkiem chorizo i sera blue. Madre, padre, dziadre, jak ona mi smakowała 🙂

Najlepsza pizza z dodatkiem chorizo

Zbliżenie na domową pizzę w tle garnek z sosem pomidorowym

LINK DO MAGICZNEJ MĄKI i

S M A C Z N E G O

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *