Taki krem z pomidorów przygotowuję dość często ponieważ do jego przygotowania potrzebuję składników, które zawsze mam w lodówce i… trwa to jakie 15 minut.

Ekspresowy krem z pomidorów – składniki:

  • oliwa z oliwek, a jeszcze lepiej, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami
  • puszka pomidorów bez skórki
  • jedna mała cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • kawałek czerwonej papryki
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, chili

W rondelku na oliwie podsmażam pokrojone i obrane; czosnek & cebulę, a po chwili dodaję paprykę. Totalnie nie przejmuję się ładnym, równym krojeniem, ponieważ pod koniec wszystkie składniki i tak zblenduję.

Gdy cebula już delikatnie się zarumieni dodaję puszkę pomidorów, kilka liści świeżej bazylii i przyprawy. Zmniejszam siłę palnika i pozwalam chwilę się pogotować. W tym momencie smaki łączą się…. zapach jest obłędny!

Moja zasada udanego kremu z pomidorów jest jedna. Jeżeli nie masz w domu czosnku – zjedz kanapkę i nie rób kremu.

Następnie wszystko blenduję i mam całą kuchnię w czerwonych kropkach, co jest zupełnie nieważne, bo w tym momencie mam gotowy, pachnący krem z pomidorów. Poezja.

Podaję z łyżką jogurtu, kapką oliwy i świeżo zmielonym pieprzem.

S M A C Z N E G O

A przy okazji chwalę się Wam sadzonkami papryki i pomidora, które ratowałam przed ulewą i które stały się naturalnym tłem do zdjęć.

Sadzonka papryki i pomidora oraz krem z pomidorów

Sadzonka pomidora zdjęcie makro

Sadzonka pomidora i papryki z kroplami deszczu

Sadzonka papryki w tle dwie miseczki świeżego kremu z pomidorów