Zdecydowanie, kasza pęczak, to moja ulubiona kasza. Na drugim miejscu jest kasza jęczmienna.
Mam więc dziś przepis na kaszotto z pomidorami i bakłażanem.

kaszotto składniki

Do przygotowania dania potrzebne są:

  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • szklanka bulionu [u mnie z kostki rosołowej]
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Zaczynam od podsmażenia kaszy na patelni z oliwą. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaję też zioła prowansalskie.

kiedy cebula się zeszkli, a kasza zarumieni, całość zalewam szklanką bulionu. Teraz zmniejszam palnik z 7 na 4, przykrywam i duszę kaszą przez 20 minut.

pomidory i bakłażan

pokrojone pomidory i bakłażan

W tym czasie myję i kroję w większą kostkę pomidory i bakłażan, które po 20 minutach dodaję do kaszy. Całość mieszam, dodaję papryczkę chili, sól, pieprz i przesmażam razem.

Na sam koniec siekam natkę pietruszki i wsypuję na patelnie. Mieszam i gotowe. Przed podaniem trochę sera i jeszcze natka. Done.

5b

kaszotto z pomidorami i bakłażanem

S M A C Z N E G O !