makaron z mięsem sosem pomidorowym i kaparami

Co wieczór, z 3 wyjątkami; „zamówmy coś w pracy”, „oooo, znalazłam coś z zamrażalce” i „jesteś kochany, że zrobisz dziś obiad”, przygotowuję danie na lunch, który o 13:00 jemy w pracy.

Wczoraj miało być spaghetti, ale… znalazłam taki makaron z pszenicy durum. Poleciałam na kształt, przyznaję.

makaron rury

To krótki makaron pasta corta z rodzaju occhi di lupo czyli „oczy wilka”.

Nie mam pojęcia skąd taka nazwa. Może ktoś z Was wie? A tu grafika, gdyby ktoś chciał się podszkolić w makaronach 😉 Jest ich milion!
Tu link do dużego rozmiaru KLIK

Rodzaje makaronów

Pozostałe składniki:

  • 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • kapary
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • przyprawy

składniki dania na obiad

pomidory z puszki całe bez skórki

Do dzieła! Na patelni rozgrzewam oliwę, na której podsmażam cebulę i

czosnek. Następnie dodaję mięso, doprawiam solą, pieprzem, papryką i ziołami smażę.
W rondelku gotuję pomidory – doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną maggi. Kiedy pomidory się przegotują blenduję całość na jednolity sos i wlewam na patelnię z mięsem.
Teraz wszystkie składniki mam w jednym naczyniu. Mieszam i dodaję kapary i świeżą, pokrojoną bazylię.

Oczy wilka gotuję według instrukcji przez 12 minut! Danie gotowe 🙂

makaron z mięsem sosem pomidorowym i kaparami

danie na patelni mięsomielone z sosem pomidorowym i kaparami

S M A C Z N E G O !