Kolorowa tarta z pomidorami i mozzarellą

Wracam do pisania na blogu!

Na dysku znalazłam tartę z pomidorami, którą robiłam w sezonie, stąd to pomidorowe szaleństwo kolorów. Miło wrócić do takich obrazków, kiedy w sklepach smaczne pomidory, to tylko te w przecierach.

Jeżeli masz mało czasu, możesz upiec tartę na gotowym cieście francuskim. Ja miałam wolną sobotę, więc zdecydowałam się na wytrawne, kruche.

Składniki na wytrawne, kruche ciasto:

  • 125 g masła [zimne, twarde, prosto z lodówki]
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę i za pomocną noża pokrój, żeby rozdrobnić i wymieszać składniki. Następnie szybko ugnieć ciasto, do uzyskania … takiej kulki.

wyrabianie-ciasta-kruchego

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wrzuć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.

Czas na krojenie pomidorrrrów! Do tego jeszcze czerwona cebula w piórka, czosnek [drobniutko!] i mozzarella w plastry. Świeży rozmaryn dodałam, bo rośnie dzielnie na moim oknie i dodaję go praktycznie do wszystkiego 😉

mozzarella-cebula-czerwona-i-gałązka-rozmarynu

pokrojone-pomidory-i-mozzarella

Kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę do tarty. Nie przejmuj się, jeżeli ciasto już na tym etapie okaże się zbyt kruche. Wówczas wyklej formę kawałkami ciasta. Następnie widelcem zrób kilka nakłuć w cieście, przykryj papierem, przysyp grochem albo ryżem i do piekarnika na 15 minut.

Po kwadransie wyciągnij ciasto z piekarnika i przestudź zanim nałożysz na nie dodatki.

Teraz układasz na cieście kolorowe składniki i całość obsypujesz solą morską i przyprawami i do piekarnika na… na tyle czasu, aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni.

Smacznego! 🙂

tarta z pomidorami mozzarellą

P.S. Przy okazji zapraszam na Pomidorówkowego Insta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *