upieczone pomidory i glowka czosnku

Uwielbiam sierpień! Pomidory w warzywniaku, 2,50 zł za kilogram polskiej limy, genialnie dojrzałej, z dużą ilością miąższu. Nic tylko działać! Dziś więc krem z pieczonych pomidorów.

umyte swieze pomidory na sicie

swieze pomidory w sezonie

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:

  • najlepsze, najdojrzalsze, polskie pomidory,
  • soczysta, czerwona papryka
  • polski czosnek
  • sól
  • zioła prowansalskie

Tak, tylko tyle! Dzisiejszy przepis stawia zdecydowanie na jakość, a nie na ilość składników i dodatków.

Pomidory i paprykę, myję i kroję. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypuję solą morską i ziołami.

pokrojone pomidory i papryka przed pieczeniem

pokrojone pomidory w piekarniku

Z czosnkiem nie trzeba robić totalnie nic. Kładę na blaszce w łupinie z resztą, soczystych warzyw, które wyglądają obłędnie. Nawet bez wpisu na blogu nie mogłaby się powstrzymać przed robieniem zdjęć.

Piekę w temperaturze 185 stopni C., jak zwykle – nie na czas, ale na oko. Kiedy papryka i pomidory mają przypieczone krawędzie, a czosnek jest miękki – wyciągam.

upieczone pomidory i papryka

upieczone pomidory i glowka czosnku

Teraz wystarczy całość przerzucić do garnka i zblendować, a z czosnku wycisnąć ząbki – 3 wystarczą. W ogóle… kocham czosnek, a wersja upieczona, to najlepsza opcja!

wyciskanie upieczonego czosnku

upieczone pomidory w garnku

blendowanie pomidorow na krem

Najidealniej byłoby, jakbym przed blendowniem obrała paprykę ze skórki, ale… nie chciało mi się tego robić, przyznaję 😉

zblendowany krem z pomidorow

Gotowe! Szczerze – nawet nie doprawiałam. Bez żadnego kleksa z jogurtu, wyszło najlepiej. To jest właśnie siła pomidorów w sezonie – ich genialny smak.

Krem zjedliśmy z gruzińskim plackiem z TANDYR HOUSE przy ulicy Kościuszki [vis-a-vis Trzonolinowca]. Polecam!

gotowy krem z pieczonych pomidorow i papryki

krem z pieczonych pomidorow

S M A C Z N E G O