Od razu zaznaczam, to z pewnością nie będzie pierwszy i ostatni przepis na focaccie na blogu. Jestem na etapie testowania różnych proporcji i sposobów, także dziś przepis na sobotnią focaccie przygotowaną na grillowe spotkanie z przyjaciółmi.

W ogóle stwierdzam, że focaccia to idealne danie, do przygotowania przed wyjściem na spotkanie. Z przepisu dowiecie się dlaczego 😉

Składniki ciasta na focaccie:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 600 g mąki pszennej typu 00
  • pół łyżki soli

Dodatki do focacci:

Oczywiście wedle uznania, ale na 100% potrzebna jest oliwa, czosnek, sól morska i pieprz. Ja w tej wersji dodałam jeszcze;

1 połówka:

  • listki świeżej bazylii
  • pomidorki koktajlowe
  • zielone oliwki

2 połówka:

  • suszone pomidory
  • ser blue, pleśniowy

składniki przepisu na focaccie

Podstawowy przepis na focaccie z pomidorami

Zaczynam od wymieszania mąki z solą.

Dodajemy sól do mąki w przepisie na focaccie

Następnie w drugiej misce rozrabiam drożdże w ciepłej wodzie. Po 15 minutach, kiedy drożdże ruszą, wlewam je do mąki. Całość mieszam drewnianą łyżką do momentu, do którego jest to możliwe, a następnie wyrabiam dłońmi. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, dodaję jeszcze trochę mąki, staram się jednak ograniczyć to do minimum.

Rozczyn z drożdży dodajemy do mąki z solą w przepisie na focaccie

Mieszamy ciasto na focaccie za pomocą drewnianej łyżki

Wyrobione ciasto na focaccie przed wyrośnięciem

Tak wyrobione ciasto wsadzam do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiam na 30 min w ciepłe miejsce i … tu właśnie masz czas dla siebie. Można pomalować paznokcie, wziąć prysznic, nałożyć maseczkę.

3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą.

Czosnek praska do czosnku oliwa

smarowanie blachy na focaccie składniki do ciasta na focacciel

Smaruję oliwą blachę, w której będę piekła focaccie. Moja ma 37×27 cm.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe na focaccie

Po pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wówczas przekładamy je na blachę i formujemy placek nacierając go oliwą z czosnkiem.

Ciasto na focaccie na blasze smarujemy oliwą z czosnkiem

Następnie dodatki. To najprzyjemniejsza dla mnie część robienia focacci. Składniki wbijam w ciasto. To ważne! Nie wystarczy składników położyć na cieście.

do ciasta na focaccie dodajemy świeże pomidory i bazylie

kostka sera pleśniowego blue

gotowa fociacia przed wstawieniem do piekarnika

Tak przygotowanej focacci daję kolejne 30 min na wyrastanie, więc i kolejne pół godzinki dla siebie. Można się pomalować i wyprasować sukienkę.

Piekarnik nastawiam na 200 stopni i piekę włoski chlebek przez 25 minut. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika jeszcze raz wciskam składniki, żeby po wypieczeniu były W cieście, a nie NA.

I tu dwie sprawdzone przeze mnie opcje pieczenia. Jeżeli chcesz, żeby focacia miała mocno chrupiącą i wypieczoną skórkę (coś jak tradycyjny chleb właśnie) włóż do piekarnika, na najniższą półkę pojemnik z wodą. Jeżeli chcesz, żeby focaccia była bardziej miękka – nie piecz jej z wodą 😉 Po 25 minutach masz gotowy, pachnący chlebek.

I najlepsze jest to, że zapomniałam zrobić zdjęcia aparatem upieczonej focacci, bo już siedzieliśmy z nią w samochodzie w drodze do Zuzi i Piotra 🙂

Dlatego też tylko kilka ujęć ze smartfona. Focaccia idealnie sprawdziła się jako przystawka przed głównymi daniami serwowanymi przez Gospodarzy 🙂

PS. Przed podaniem pokrojonej focacci, skrapiam ją oliwą z oliwek.

przepis na focaccie na grila

S M A C Z N E G O