Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Od razu mówię, to nie jest przepis na prawdziwe risotto podlewane białym winem i duszone w bulionie. To przepis na szybki i pyszny obiad!

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 450 g mrożonego szpinaku (chciałam użyć świeżego, ale dziś w sklepie brak)
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili, magi

Ryż ugotowałam wg. instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam drobno w kostkę. Podsmażyłam na oliwie z pomidorów i dodałam szpinak. Doprawiłam solą, pieprzem, chili i magi (baaardzo lubię smak magi w daniach ze szpinakiem). Na końcu dodałam pokrojone pomidory, ryż i gotowe.

risotto pomidorówki pionowe

Przygotowanie całego dania zajęło mi niecałe 30 minut. Pysznie, zdrowo, szybko, czyli najlepiej. Szczególnie w leniwą niedzielę, po aktywnej sobocie;)

butelka-z-wodą

risotto-pomidorówki