Ekspresowa przekąska na imprezę, którą organizujecie sami lub gdy idziecie do znajomych i chcecie coś przygotować od siebie.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • duża garść szpinaku
  • pół kostki sera feta
  • ząbek czosnku
  • sól & pieprz

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od nastawienia piekarnika na temperaturę 180-190 stopni. W czasie gdy będzie się nagrzewał zdążycie przygotować wszystko co potrzebne.
Podsmażamy więc umyte liście szpinaku na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy szpinak straci swoją objętość dodajemy jeszcze ząbek obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku i chwilę podsmażamy.
Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z palnika/grzałki, dodajemy pokruszona w dłoniach fetę.

I teraz trochę zabawy. Kroimy gotowe ciasto w kwadraty tej samej wielkości i na każdym z nich układamy łyżeczkę farszu.

Następnie krawędzie ciasta smarujemy wodą i sklejamy po skosie na pół. Postaną takie oto pierożki, ale kleić możecie, jak tylko chcecie. Mogą być to równie dobrze sakiewki sklejane do góry.

Na sam koniec ważne żeby posmarować ciasto jajkiem, żeby się ładnie błyszczało po upieczeniu. Ja jeszcze posypuję całość świeżo zmielonym pieprzem i dodaje gałązki rozmarynu.
Tak przygotowane rożki ze szpinakiem i fetą piekę [jak zawsze] nie na czas, a na kolor 🙂 O taki!

Pyszne na zimno i na ciepło.