Bardzo lubię wytrawne tarty, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest dla mnie zbyt czasochłonne, a tarta na cieście francuskim wychodzi mało sycąca. Tarta jaglana jest nie tylko fit i zdrowa, ale też modna 😉 To strzał w dziesiątkę!

składniki tarta jaglana11

Tarta jaglana – składniki:

  • dwa woreczki kaszy jaglanej po 100 g
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 jaja
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna średnia cebula
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • przyprawy do kurczaka
  • tłuszcz do smażenia

passata pomidorowa łowicz1

Przygotowanie tarty jaglanej

Nastawiam wodę na kaszę i zabieram się za piersi. [pozdrawiam tych, co lubią dwuznaczności 🙂 ] Należy je umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty czosnek, przyprawę i jogurt.

surowy kurczak przyprawy jogurt i czosnek

Następnie mieszam i wstawiam do lodówki na 30 minut. Ach! Jeszcze łyżka sosu sojowego do smaku!

Kaszę jaglaną gotuję wg instrukcji – 15 minut. Odcedzam i studzę.

Do ostudzonej kaszy jaglanej wbijam dwa jaja, mieszam całość i wykładam na formę do tarty o średnicy 28 cm. 

kasza jaglana

Tak przygotowany spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. To idealny czas na to, żeby wyciągnąć z lodówki kurczaka i podsmażyć go na patelni.

Passatę przygotowuję tak, jak zawsze do pizzy, czyli… w rondelku podsmażam cebulę i ząbek czosnku, następnie dodają passatę, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i podjadam!!! ^^

Czas połączyć składniki na tartę. W kolejności; passata, kurczak, feta i do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

tartajaglana

Świeżą bazylię dodaję zawsze bezpośrednio przed podaniem. W piekarniku zwiędłaby i nie wyglądała apetycznie.

Teraz już tylko sesja zdjęciowa gotowego dania i można jeść 🙂

Tarta jaglana z pomidorami, kurczakiem i fetą

S M A C Z N E G O !