Ciasto kruche najczęściej wychodziło mi zbyt suche. Szarpało się, nie dało rozwałkować aż wreszcie Mama powiedziała mi, jaki jest jej przepis na kruche i wyszło idealne. Dzięki Mamo! ;* Przed Państwem wytrawna tarta ze szpinakiem!
Składniki na ciasto kruche do wytrawnej tarty
- szklanka mąki [ja użyłam pszennej i pszennej pełnoziarnistej w proporcjach 2:1]
- pół kostki markaryny
- jedno jajko całe
- jedno żółtko
- trochę soli morskiej
- łyżka kwaśniej śmietany
Składniki na ciasto wykładam na deskę, najpierw szatkuję dużym nożem, a następnie wyrabiam kulkę. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 20 minut.
W tym czasie myję szpinak, żeby miał czas ocieknąć na sicie. Szykuję też formę na tartę, którą smaruję margaryną.
Po 20 minutach leżakowania, ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami folii, żeby się nie rwało i nie przyklejało do wałka. Taka metoda, to też jego łatwiejsze wyłożenie w formie.
Teraz nadmiar ciasta odcinam od brzegów i dziurkuję widelcem. Nastawiam piekarnik na 185 stopni.
Ciasto podpiekam w piekarniki przez 13 minut. Wiem, że w przepisach często pisze się i obciążaniu ciasta grochem lub ryżem, ale j tego nigdy nie robię i wychodzi tak…
Przygotowanie szpinaku do tarty
Na patelni podsmażam 2 ząbki czosnku i jedną czerwoną cebulę. Następnie na to szpinak i przesmażam z solą i pieprzem.
Tak przygotowany szpinak wykładam bezpośrednio na podpieczoną tartę.
Składniki na sos do tarty wytrawnej
- 3 całe jajka
- 100 ml śmietany 12%
- 100 ml jogurtu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa & chili
Dodatki do tarty ze szpinakiem:
- czosnek
- czerwona cebula
- świeży szpinak
- feta
- pieczarki
- sól&pieprz
Wszystkie składniki na „sos” mieszam dokładnie ze sobą i zalewam tartę.
Następnie dodaję fetę i pieczarki. Pieczarki surowe, bo przyszło mi to do głowy w ostatnim momencie, tak dla ozdoby, więc krojone z nóżką 🙂
Tartę ze szpinakiem piekę do momentu, aż całość się ładnie zarumieni.
S M A C Z N E G O