Po długiej nieobecności na blogu wracam z przepisem na wytrawną tartę ze szparagami. Zaczynamy od ciasta
Składniki na ciasto do tarty
- szklanka mąki pszennej
- pół kostki margaryny do pieczenia
- jedno jajko plus jedno żółtko
- płaska łyżeczka soli
- łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie w misce. Jeżeli jest taka potrzeba można je lekko podsypać mąką. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min [będzie się dużo łatwiej wałkowało].

Teraz czas na przygotowanie składników do samej tarty. [Teraz też ustawiam piekarnik na 185 stopni.] Pamiętajcie że wariantów wytrawnych tart jest niesamowicie dużo, nie musicie więc trzymać się dokładnie moich ilości i składników z tego przepisu. Możecie poszaleć według swoich smaków i tego co akurat macie w lodówce 🙂
Tarta ze szparagami – dodatki
Ja w swoim przepisie wykorzystałam:
- pół pęczka zielonych szparagów
- połowę świeżej zielonej papryki
- jedną małą cebulę
- dwa ząbki czosnku
- świeże listki bazylii
- oliwę z oliwek

Do zalania i zapieczenia tarty potrzebne są:
- trzy całe jaja
- 200 g jogurtu lub śmietanki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie
- kapka sosu sojowego
Jeżeli piekarnik jest już nagrzany czas na wyłożenie ciasta na formę. Ja używam tej ceramicznej z IKEA o średnicy 29 centymetrów. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do formy. Następnie dopasowujemy ranty i nakłuwany dno widelcem.
Tak przygotowane ciasto pieczemy samo w piekarniku przez 10-15 minut. Sprawdzajcie kiedy ciasto się lekko zarumieni.
Teraz czas na najprzyjemniejsze zadanie, czyli składanie tarty. Na upieczony spód wykładamy pokrojone warzywa, zalewamy jajkami z przyprawami, następnie na wierzchu układamy mozzarellę i listki bazylii. Dodajemy trochę startego sera, świeżo mielonego pieprzu i całość skrapiamy oliwą. Gotowe i niezwykle satysfakcjonujące.

Gotową tartę pieczemy około 20-25 minut. Znów najlepiej jeżeli będziecie sprawdzać kiedy ser się ładnie zarumieni i przypiecze.
Gotowa tarta ze szpinakiem Zarumieniona mozzarella
Gotowe! Ja podałam tartę z tuńczykiem w oliwie, żeby danie było bardziej pełnowartościowe. Możliwe że mogłam go dodać bezpośrednio do pieczenia, ale na ten pomysł wpadłam już po fakcie. Może next time 🙂

S M A C Z N E G O
PS. Jeżeli macie ochotę, wrzucam Wam linki do moich innych przepisów na tarty: