Zielona tarta ze szparagami

Po długiej nieobecności na blogu wracam z przepisem na wytrawną tartę ze szparagami. Zaczynamy od ciasta

Składniki na ciasto do tarty

  • szklanka mąki pszennej
  • pół kostki margaryny do pieczenia
  • jedno jajko plus jedno żółtko
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie w misce. Jeżeli jest taka potrzeba można je lekko podsypać mąką. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min [będzie się dużo łatwiej wałkowało].

Teraz czas na przygotowanie składników do samej tarty. [Teraz też ustawiam piekarnik na 185 stopni.] Pamiętajcie że wariantów wytrawnych tart jest niesamowicie dużo, nie musicie więc trzymać się dokładnie moich ilości i składników z tego przepisu. Możecie poszaleć według swoich smaków i tego co akurat macie w lodówce 🙂

Tarta ze szparagami – dodatki

Ja w swoim przepisie wykorzystałam:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • połowę świeżej zielonej papryki
  • jedną małą cebulę
  • dwa ząbki czosnku
  • świeże listki bazylii
  • oliwę z oliwek
Składniki na zieloną tartę ze szparagami

Do zalania i zapieczenia tarty potrzebne są:

  • trzy całe jaja
  • 200 g jogurtu lub śmietanki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
  • kapka sosu sojowego

Jeżeli piekarnik jest już nagrzany czas na wyłożenie ciasta na formę. Ja używam tej ceramicznej z IKEA o średnicy 29 centymetrów. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do formy. Następnie dopasowujemy ranty i nakłuwany dno widelcem.

Tak przygotowane ciasto pieczemy samo w piekarniku przez 10-15 minut. Sprawdzajcie kiedy ciasto się lekko zarumieni.

Teraz czas na najprzyjemniejsze zadanie, czyli składanie tarty. Na upieczony spód wykładamy pokrojone warzywa, zalewamy jajkami z przyprawami, następnie na wierzchu układamy mozzarellę i listki bazylii. Dodajemy trochę startego sera, świeżo mielonego pieprzu i całość skrapiamy oliwą. Gotowe i niezwykle satysfakcjonujące.

Zielona tarta ze szparagami chwilę przed wstawieniem do piekarnika

Gotową tartę pieczemy około 20-25 minut. Znów najlepiej jeżeli będziecie sprawdzać kiedy ser się ładnie zarumieni i przypiecze.

Gotowe! Ja podałam tartę z tuńczykiem w oliwie, żeby danie było bardziej pełnowartościowe. Możliwe że mogłam go dodać bezpośrednio do pieczenia, ale na ten pomysł wpadłam już po fakcie. Może next time 🙂

Kawałek zielonej tarty ze szparagami podany z tuńczykiem w oliwie.

S M A C Z N E G O

PS. Jeżeli macie ochotę, wrzucam Wam linki do moich innych przepisów na tarty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *